Рак на яйчника

Лаборатория, рак, Рош

Жените имат два яйчника, по един от всяка страна на матката. Яйчниците – всеки с размера на бадем, произвеждат както яйцеклетки (от лат. овум – яйце), така и хормоните естроген, прогестерон и тестостерон.

Ракът на яйчника е неконтролирано нарастване и разможаване на променени клетки. Тези клетки обикновено се групират и оформят тумор. Туморите не могат да увеличават размера си над 1-2 милиметра (приблизително колкото глава на карфица) без кислород и хранителни вещества, които се пренасят с кръвта.

 • Докато растат туморите отделят специални химически вещества. Те от своя страна подпомагат растежа на нови кръвоносни съдове към тумора. Този процес се нарича туморна ангиогенеза. Новите кръвоносни съдове обгръщат тумора и го хранят, като му помагат да нараства. Докато расте, туморът може да се разпространи (метастазира) в други части на тялото.

  Ключова молекула при ангиогенезата е протеин наречен съдов ендотелен растежен фактор.

  Туморите на яйчника имат по-добро кръвоснабдяване спрямо други видове тумори и съответно по-високи нива на този растежен фактор. Повишените нива на съдовия ендотелен растежен фактор допринасят за образуването на течност в коремната кухина, която е обичаен симптом и усложнение на рака на яйчника в напреднала фаза. Това води до подуване, умора и задъхване.

  Прякото и специфично блокиране на ангиогенезата на тези тумори може да бъде ефективен начин за унищожаване на раковите клетки с минимални отрицателни последици за здравите клетки.

 • По данни на Националния раков регистър в България всяка година се откриват 862 нови случая на рак на яйчника. Това означава, че този вид рак е шестият най-често срещан рак при жените след този на гърдата, кожата, матката, дебелото черво и шийката на матката. Очаква се през 2012 година броят на новозаболелите жени да достигне до 943 броя.

  • Общо над 7000 жени в България живеят с рак на яйчника.
  • За съжаление при 57% от пациентките, ракът на яйчника се открива, когато вече има разсейки и не може да бъде напълно излекуван.
  • Ракът на яйчника е причината за смъртта на около 400 жени всяка година.
  • Повече от половината жени с рак на яйчника умират в рамките на 5 години.

 • Статистиките за рака често използват коефицента “петгодишен период на преживяване” за да се даде по-ясна идея за очакваната продължителност на живот на хората с определен вид рак. За съжаление този коефициент потвърждава колко е смъртоносен ракът. Например, световната статистика сочи, че само 45% от жените с рак на яйчника ще бъдат живи след пет години в сравнение с до 89% от жените с рак на гърдата.

  Коефициентът на петгодишен период на преживяване за жените с рак на яйчника e нисък, защото на по-голямата част от жените с това заболяване е поставена диагноза, когато болестта е в напреднала фаза. Ракът на яйчника в напреднала фаза често се описва като „фаза 3” или „фаза 4” , което означава, че ракът се е разпространил в тялото и лечението е много трудно.